Grönt te förhindrar njursten

 

Det har sedan länge varit känd kunskap att man bör undvika att dricka te för att undvika problem med njuren. Te innehåller ett högt koncentrat av saltet oxalat, och då de flesta fallen av njursten [1] bygger på oxalsyra har te varit förbjudet att inta för patienter som behandlas för njursten. Men nyligen hittade studier har, trots att det låter motsägelsefullt, funnit resultat som säger att grönt te faktiskt minskar risken för att få njursten.

Runt fem procent av människor världen runt har njursten, och det är någonting de får lida för då det kan vara otroligt smärtsamt. Njursten förekommer när kristallinsk massa formas i urinen, och i 80 procent av fallen är dessa kristallerna baserade på saltet oxalat i en sammansättning med kalcium. Om dessa, så kallade stenar, är stora nog kan det skapas smärtsamma blockeringar i urinsystemet och därmed förhindra den normala strömmen av urin från njurarna. Symptom förutom stor smärta kan vara svällande njurar, illamående, blod i urinen och feber. Lyckligtvis innehåller urinen i flesta fall en substans som bryter ner dessa stenar så att de kan passera förbi utan några svårigheter.

Problemet är att vissa människor inte har tillräckligt med denna substansen i deras urin, eller att dagens matvanor påverkar den naturliga nerbrytningsprocessen av dessa stenar. Livsmedel att undvika är sådana med hög koncentrat av oxalsyra [2] . Exempel är; Spenat, Bönor, Tofu, Choklad, Mjöl, Nötter, Jordgubbar, Caffe och Te. Kaffe och Te är oftast på toppen av listan av de livsmedel som förvärrar fallet av njursten. Därför är de resultaten som kommit fram genom nya studier väldigt överraskande. Det visar sig nämligen att grönt te binder till oxalat och kalcium stenarna [3] och skapar platta kristaller som är lättare för urinen att bryta ner. Ju mer grönt te dessa stenar utsätts för, ju plattare blir de.

Vetenskapsteamet som fann detta fenomenet kommer från Universitetet Sichuan i Chengdu, Kina. De odlade dessa oxalat och kalcium kristallerna för att sedan studera effekten av att utsätta dessa under olika förhållanden samt olika ämnen. Ledaren för teamet Xudong Li förklarar att deras resultat vill föreslå att grönt te faktiskt kan vara en bra vana för att undvika att njurstenarna växer till sig [4].

Före detta studier har också haft resultat som visar på att grönt te faktiskt har en positiv effekt när det kommer till njursten, men forskarna kunde inte förstå varför resultaten visade det de gjorde. Därför har te fortsatt att ligga på topplistan av livsmedel som skall strängt undvikas. En artikel som publicerades i journalen ”Annals of Internal Medicine” år 1998, berättade om en studie som gjordes på 81 093 stycken kvinnor mellan åldrarna 40 till 86 [5]. Studiens undersökningar visade att för varje kopp grönt te som personen konsumerade dagligen, gick risken för att få njursten ner med hela åtta procent. Åter igen blev forskare förbluffade över resultatet eftersom de kunde se att nivån av kristallerna i urinen ökade, och enligt deras tidigare forskning betydde mer kristaller större risk för njursten. Detta resultatet visar på att det inte bara är halten av oxalat och kalcium kristaller som spelar roll, utan också hur kristallerna ser ut samt hur lätta de är för urinen att bryta ner.

En viktig poäng är att olika teer varierar betydligt i hur mycket oxalat de innehåller. Svart te innehåller mellan 4.6 och 5.1 milligram av saltet oxalat per gram, medan grönt te bara innehåller mellan 0.23 till 1.15 milligram per gram [6]. Den stora skillnaden mellan olika teer skulle i värsta fall göra grönt te mycket mer skonsamt än svar te, även utan effekten att forma stenarna på så sätt att de lättare är nerbrytbara. Och i bästa fall hjälper det att förhindra njursten från första början, samt att man får många andra positiva hälsofaktorer genom att dricka grönt te på en daglig basis. Dessa kan till exempel vara; mindre risk för tumörer, jämna blodsockernivåer, reducerade kolesterol och triglyceridvärden samt hjärtsjukdomar [7].

Generellt sätt så är det bäst att försöka förhindra alla problem med njuren så mycket som möjligt från första början. Man minskar risken för problem genom att dricka mycket vatten, undvika att dricka läsk och sportdrycker, minska sitt saltintag, äta en varierad kost med mycket grönsaker och frukt, samt undvika ett för stort intag av livsmedel med höga oxalatnivåer. Och När det kommer till njursten finns det inget bättre än att utföra en ordentlig njurrensning [8].

Under de tio senaste åren har njurproblem stigit till en otroligt hög nivå, och vikten på att göra ordentliga njurrensningar har blivit mycket viktigt. En njurrensning är till för att ta bort sörja och stenar som under tid har formats runt njuren, rensa bort infektioner och inflammationer samt stimulera njurvävnaden. Det hjälper också till att rensa ut restprodukter från levern och gallblåsan.

 

[1] http://kidney.niddk.nih.gov/Kudiseases/pubs/stonesadults/

[2] http://www.webmd.com/kidney-stones/diet-to-prevent-kidney-stones

[3] http://www.webmd.com/kidney-stones/news/20091120/green-tea-may-prevent-kidney-stones

[4] http://www.rsc.org/Publishing/ChemScience/Volume/2009/12/green_tea.asp

[5] http://www.amazing-green-tea.com/green-tea-and-kidney-stones.html

[6] http://blogs.webmd.com/healthy-recipe-doctor/2008/06/tea-and-kidney-stones.html

[7] http://jonbarron.org/article/green-tea-squeeze-play

[8] http://jonbarron.org/detox/barron-report-kidney-blood-cleansing-4


Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *